• Close window

Stowa

Zwart water

Wat is zwart water?
Zwart water is toiletwater bestaand uit voornamelijk spoelwater, urine†en fecaliŽn. Per persoon produceren we per dag 1,5 liter urine en fecaliŽn die met gemiddeld 35 liter water wordt weggespoeld.

Wat zit er in?
Zwart water bevat veel organische stof, meststoffen, medicijnresten, hormonen en ziekteverwekkende bacteriŽn uit de urine en fecaliŽn. Daarnaast bevat zwart water ook toiletpapier (en ook zaken die eigenlijk niet voor het toilet bestemd zijn, zoals duizenddingendoekjes) en een grote hoeveelheid spoelwater.

Wat kunnen we ermee?
De organische stof kunnen we gebruiken om (via vergisting) energie op te wekken. Die organische stof moet dan wel geconcentreerd zijn, bijvoorbeeld door hem met weinig (of zonder) water in te zamelen of door later de organische stof van de waterfractie te scheiden.

Kunnen we daar wat aan doen?
Jazeker. Met waterbesparend sanitair (bijvoorbeeld vacuŁmtoiletten) kunnen fecaliŽn en urine geconcentreerder worden ingezameld.

Zijn er ook gevaren?
Ontlasting (en dus zwart water) is een gevaar voor de volksgezondheid vanwege het grote aantal ziekteverwekkende bacteriŽn. Door verstandig met het zwarte water om te gaan, hoeft de aanwezigheid van†ziekteverwekkende bacteriŽn geen probleem te zijn voor het terugwinnen van energie en grondstoffen uit dit water.

Meer weten? Zie STOWA.