• Close window

Stowa

Iewan

Het project Iewan is een voorbeeld van het gebruik van helofytenfilters voor de zuivering van afvalwater in een ecologische woonwijk.

Iewan wordt ontwikkeld in de wijk Vossenpels in Lent (Nijmegen-Noord). Hier biedt de gemeente ruimte aan nieuwe vormen van wonen en werken. Er zijn bouwkavels beschikbaar gesteld aan initiatiefrijke doeners en zelfbouwers.

Duurzaam en ecologisch bouwen en leven, dat staat bij de bewoners van Iewan hoog in het vaandel. Bouwmaterialen, energieconcepten, installaties en waterhuishouding; bij alles is rekening gehouden met productiemethoden, verbruik en CO2-uitstoot. Fossiele brandstoffen worden vermeden.

Binnen Iewan wordt zo efficiŽnt mogelijk omgegaan met water. In de gemeenschappelijke tuin is een helofytenfilter met rietplanten aangelegd om het afvalwater van bewoners te filteren. Dit gezuiverde water wordt vervolgens gebruikt om toiletten mee door te spoelen. Via het dak van het woongebouw wordt regenwater opgevangen, waar de gezamenlijke wasmachines op draaien. Het gemeenschapsgebouw heeft een groen dak; regenwater dat hierop neerkomt wordt deels opgenomen door de plantjes op het dak en komt door verdamping terug in de atmosfeer.

Iewan // iewan.jpg (56 K)

Schets: Iewan | Bron: Website Iewan

Het gebouw telt straks 24 wooneenheden, alle met een eigen keuken en badkamer. Het project voorziet ook in een aantal werkruimtes. Bewoners hebben de mogelijkheid die te huren als kantoor, praktijkruimte of atelier.