• Close window

Stowa

Natuurlijk systeem: wilgenfilter

Een robuuste en eenvoudige manier om op natuurlijke wijze afvalwater te zuiveren, is het gebruik van een wilgenfilter. Bij boerderijen is vaak wel ruimte aanwezig. Vaak is enkele tientallen vierkante meters al voldoende.

Wilgenfilters verwijderen, afhankelijk van de uitvoering en het beheer, veel stoffen uit het afvalwater, waaronder nutriŽnten en microverontreinigingen. Het verdient aanbeveling om vůůr het wilgenfilter een bezinkput te maken. Die vangt vaste delen (zoals wc-papier) en vet af, waardoor het wilgenfilter beter werkt. Een nog aanwezige oude septic tank kan prima dienst doen als bezinkput. Wilgenfilters zuiveren het afvalwater met een minimum aan energie en verdampen in de zomer zoveel water dat in die periode geen effluent meer wordt geloosd.

Het wilgenfilter moet tweejaarlijks worden gemaaid. Het maaisel bevat een deel van de nutriŽnten uit het afvalwater en†kan worden gecomposteerd en als bodemverbeteraar in de tuin worden gebruikt, of versnipperd en in de kachel worden verstookt.

Natuurlijk systeem wilgenfilter // natuurlijk-systeem-wilgenfilter.png (187 K)

Een wilgenfilter kan ook afvalwaterstromen van het bedrijf verwerken, zoals het erfspoelwater. Uiteraard moet de maatvoering daar wel op worden aangepast.

Effectentoetsing t.o.v. conventioneel systeem

Totale jaarlijkse kosten
0
Volksgezondheid
0
Energie
+1
Nutrienten/ grondstoffen hergebruik
0
Gebruiksgemak bewoner
0
Milieubelasting
+1
Lees hier meer over effectentoetsing.

Ervaringen

  • Er is inmiddels ervaring met het gebruik van een wilgenfilter bij het Biesboschmuseum. Zie ook de website van Wetlantec.
  • Een uitgebreide studie naar de effectiviteit van wilgen als waterzuivering vindt u hier.

Uitbreiding/aanpassing

  • In de voorbezinktank hoopt zich slib op. Door dit regelmatig af te voeren naar een (liefst lokale) vergister kan in beperkte mate energie worden gewonnen en kunnen nutriŽnten worden hergebruikt.

Voorbeelden van alternatieve oplossingen