• Close window

Stowa

Waterbesparing: Waterbesparend sanitair

Een van de grote problemen bij het verwerken van afvalwater is verdunning. Afvalwater moet bij voorkeur zo min mogelijk worden verdund. Verdunning tijdens festivals kan worden voorkomen door gebruik te maken van waterbesparend sanitair (douche, wc, watervrij urinoir) en vacuŁmriolering. Uit een proef op Lowlands bleek† 50% van het totale waterverbruik op het festival afkomstig te zijn van toiletten. Zie Tauw.

Met waterbesparende maatregelen zal het waterverbruik afnemen, maar de investeringskosten zullen niet opwegen tegen de besparing op de waterkosten. In de effectentoetsing worden de jaarlijkse kosten toch op 0 geschat omdat er minder geld besteed hoeft te worden aan het verwarmen van water (lagere energienota).


Effectentoetsing t.o.v. conventioneel systeem

Totale jaarlijkse kosten
0
Volksgezondheid
0
Energie
0
Nutrienten/ grondstoffen hergebruik
0
Gebruiksgemak bewoner
0
Milieubelasting
0
Lees hier meer over effectentoetsing.

Uitbreiding/ aanpassing

Ervaringen

  • In 2011 heeft Lowlands een proef uitgevoerd met 30 vacuŁmtoiletten. De proef liet zien dat vacuŁmtoiletten het waterverbruik voor toiletspoelingen en de hoeveelheid afvalwater met 85% verminderden ten opzichte van conventionele toiletten. Ook bleken de bezoekers tevreden over de werking van het vacuŁmtoilet. In 2012 zette Lowlands 280 vacuŁmtoiletten (van de 600 toiletten) in om de grote stroom afvalwater te reduceren. Zie Tauw
  • Op†het Dranouter festival in BelgiŽ worden zowel op de camping als het festivalterrein composttoiletten gebruikt; deze gebruiken in het geheel geen spoelwater.
  • Het Franse designbureau Faltazi heeft een Uritonnoir ontworpen gericht op de zomerfestivals. De Uritonnoir is een urinoir in de vorm van een hooibaal. De stikstof in de urine komt in de hooibalen via een ingenieus systeem in contact met koolstof, wat er voor zorgt dat er binnen 6 tot 12 maanden vruchtbare compost ontstaat.


Voorbeelden van alternatieve oplossingen